2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Keliauk su Vika





Tai nauja mano rubrika,susijusi su šalim.Keliausime po įvairiausias šalis pradedant Latvija,baigiant kokia nors šalim.Manau jums turėtu būti tai įdomu.
Šį kart susipažinsime su Latvija.
Latvija- nedidelė valstybė Europos šiaurės rytuose,Baltijos jūros rytinėje pakrantėje.Latvijos 'kaimynės' yra Lietuva ir Estija.Manau mokėtės per Geografiją,kad Latvija (taip pat ir Lietuva ir dauguma europos šalių) yra vidutinėse platumose.
Latvijos sostinė yra Ryga (Rīga),o antras pagal gyventojų skaičių miestas yra Daugpilis.Trečias pagal dydi miestas yra Liepoja įsikūrusi prie jūros,o Rygą taip pat yra prie jūros.
Plotas: 64 589 KM 2
Latvijos vėliavaGyventojai : 2009 Liepą buvo 2 225 500 (žinoma dabar žymiai mažiau,kadangi dauguma emigruoja,ypač,kai Latvijoje pragyvenimo lygis mažas,nėra darbo + krizė).
Valiuta: Latas.
Nepriklausomybė nuo Rusijos Imperijos paskelbta 1918 m. Lapkričio 18 diena,o pripažinta 1920 m. Rugpjūčio 11,tačiau 1940 m. Birželio 17 dieną,TSRS okupavo Latviją ir 50 metų buvo okupuota ir 1990,Gegužės 4 Latvija buvo paskelbta kaip nepriklausoma valstybė,o po metų su viršum pripažinta.



Baltijos jūra prie Latvijos krantų yra tikrai sekli.Pakrantėje į vakarus nuo Kolkos rago gylis 35,o Rygos įlankoje-26 metrai.Šalis yra Rytų Europos lygumoje.Pietryčiuose yra Baltijos aukštumų pakraštys,sudarantis Latgalos aukštumą.Gamtiniai ištekliai : smėlis,žvyras,durpės,klintys,dolomitas,gipsas.Baltijos pakrantėje,randami nedideli kiekiai gintaro.Latvijoje teka apie 12 400 upių.Didžiausios yra: Dauguva,Lielupė,Gauja,Venta,Nemunėlis,Uogrė.Bendras upių ilgis 37 500 km.Yra 3159 ežerai,kurie užima daugiau kaip 1 ha plotą.Didžiausi ežerai yra : lubanas,Raznos ež,Enugrės ež,Burtniekas ir Liepojos ežeras.Per metus vidutiniškai būna  30-40 saulėtų dienų,o 150-180 -apsiniaukusių .Kritulių vidutiniškai iškrenta 550-800 mm. per metus.Apie 40 % Latvijos ploto dengia miškai,pakrantėse daugiau auga pušys,eglės,taip pat kaip Lietuvoje.Gyvūnai tie patys ,kaip ir pas mus.Paukščiai taip pat.

Latvijoje daugumą sudaro nuo seno gyvenanti baltų tauta - latviai (59,4 %), yra didelė rusų (27,6 %) mažuma, mažesnės baltarusių (3,6 %), ukrainiečių (2,5 %), lenkų (2,3 %) ir lietuvių (1,3 %) populiacijos. . Rygos įlankos pakrantėje gyvenanti finougrų tauta lyviai (170 žmonių) bei estai (0,1 %), vokiečiai (0,1 %), romai (0,4 %) ir žydai (0,4 %) yra mažiausios Latvijoje gyvenančios etninės grupės. Kitų tautybių žmonės  gyventojų yra  45 514.Matote,Latviją nelabai kas yra pamėgę,ne kaip mūsų Lietuvą.

Latvijos nacionalinis sportas yra Ledo Ritulys.2006 metais Rygoje vyko pasaulio čempionatas.  Latvijos ledo ritulio rinktinė dalyvavo 1936, 2002, 2006 ir 2010 m. žiemos olimpinėse žaidynėse ir visuose pasaulio čempionatuose nuo 1997 m.Latvijoje taip pat egzistuoja krepšinis ir futbolas. Latvija tapo 1 Europos krepšinio čempionato aukso medalių laimėtoja ir 1937 m. rengė 2 Europos krepšinio čempionatą. Latvijos futbolo rinktinė dalyvavo 2004 m. Europos futbolo čempionate. Geriausias teniso žaidėjas iš Latvijos yra Ernests Gulbis (Ha ha neprilygs Berankiui:D)
Na latvija mano antra šalis,kadangi ten gyvena daug giminaičių..Taip pat puseserės,dėdė,seneliai,tai ten vasaromis atostogauju..Dideli miestai yra toli vieni nuo kitų,daugiausiai važiuoji kaimeliais..Žiauriai esu nusivylusi Latvijos keliais.Jie TRAGIŠKI :D Žinokit,kad Ežerė-Ryga kelias yra žiaurus.Vos įvažiuoji į Latvija,pasijunti tikrai latvijoje,nes viską pasako kelių būklė.Taip pat Rygoje yra orouostas "Lidosta Riga" (iš ten daugiausiai mano šeima skrenda į Norvegija,Angliją.Šį met taip pat iš ten skridau :) )

Tai tiek.
Iki.
P.S Stengiausi rašyti savais žodžiais.

6 komentarai:

Elžbieta. rašė...

reikėtu aplankyt Latviją.:? labiausai noriu į Vokietijąąą.:D

Viktorija. rašė...

Na šiaip ten nk gero,bet gamtoj pabūt ar prie jūros faina :D
Kita šalis gal bus Vokietija.
O aš norėčiau į Paryžių;P :D

Elžbieta. rašė...

aš į Vokietiją noriu tik dėl kavos.:DDDDDD

Agnytccc :3 rašė...

Gal ir gerai. Neskaičiau viso bet geras ! Gerai kad supažindini su Latvija labiau ;))

Aušrinė ♥ rašė...

O aš esu buvus ir Latvijoj, ir Vokietijoj ir Paryžiuj :D

Anonimiškas rašė...

O aš noriu į Ispaniją!