2011 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Aš turiu priklausomybę!!


Sveiki, mielieji!
Su jumis šį vakarą sveikinasi super duper hyper maximum geros nuotaikos Vilija, kuri prieštarauja posakiui, jog darbo ar mokslo diena yra bloga diena!! Šiandien diena man yra perfect, bet kad nepradėčiau kaip visada ne į temą pasakoti tik įdėsiu nuotrauką, iš kurios viską galima suprasti. :)

Ėdrioji Vilija džiaugiasi savo laimėto grobio trečdaliu


Na, o dabar į temą. Pirmiausia, nusprendžiau pradėti rašyti kuo daugiau straipsnių. Rašydama ' Batų pasaulį ' (žr. žemiau) aš prisiminiau, koks geras jausmas vėl naudotis savo stichija ir kiek mačiau manęs neišpeikėte. :) Todėl 60 % mano darbo šiame blog'e sudarys būtent tokio pobūdžio straipsniai, kuriuos rašyti man laaabai patinka ir kiek supratau iš komentarų, jums patinka juos skaityti.

Šiandieną neberašysiu apie batus, bet vėl gi aptarinėsiu gyvenimišką temą, aktualią šios dienos jaunimui, paaugliams. Ar jūs turite bent vieną priklausomybę? Priklausomybė, pasak išmaniosios vikipedijos - sveikatos sutrikimas, liguistas polinkis kartoti tą patį veiksmą ar vartoti tą pačią medžiagą pakartotinai daug kartų. Konkrečiau sakant - negalėjimas atsispirti kažkokiam veiksmui, maistui ar kažkas panašaus. Šiandieną aptarsime kelias pagrindines ir manau aktualiausias priklausomybes paaugliams!

PRIKLAUSOMYBĖ NUO... KOMPIUTERIO!

Nusprendžiau pradėti nuo pačios populiariausios ir manau pačios aktualiausios beveik mums kiekvienai (tikiuosi, kad ne kiekvienai) problemos. Ar būna taip, jog dingus elektrai panikuojate? Neturite ką veikt? Bėgat prie kompiuterio '' tik pasitikrint '' , o paskui prasėdite prie jo valandas? Jei bent į vieną iš šių teiginių ne itin ryžtingai atsakėte taip - turite priklausomybę nuo kompiuterio. Galbūt mažytę, galbūt labai didelę, bet polinkis visada būti prisijungus prie interneto pas jus yra.


Mano nuomonė : Aš manau, kad priklausomybė kompiuteriui yra viena iš baisiausių ir pavojingiausių šių laikų jaunimui, kadangi kompiuteris dažniausiai visiškai arba pusėtinai atima žmogaus laisvalaikį, jis pradeda pyktis su visais aplink esančiais ir jam nieks gyvenime nebesvarbu apart kaip prisijungti prie interneto. Aš, pati asmeniškai kažkada irgi esu sirgusi milžiniška interneto priklausomybe, kai dar oniukui aukso amžius buvo. Negalėdavau ištverti dienų mokykloje be kompiuterio... Bet galiausiai pati per savo žioplumą užblokavau one.lt portalą ir visus metus negalėjau įeiti! Po tų metų, gyventų be one.lt mano gyvenimas prašviesėjo ir aš tapau visai kitu žmogumi, dėl ko dabar esu dėkinga tik tam virusui. Žinoma, dabar atsirado feisbukas - dar didesnis niekadėjas ir laisvo laiko vagišius, bet su juo kažkaip man problemų didelių nekyla, nors prisipažinsiu, kad savo telefono be mobilaus interneto nebeįsivaizduoju. :) Na, tikiuosi, daugiau į šitą priklausomybę neįklimpsiu...

Kaip išvengti/atsikratyti priklausomybės nuo kompiuterio?

Planas A : pirma plano dalimi aš priskirsiu būdą, kuris manau yra vienas iš sunkesnių. Tau tiesiog reikia užsibrėžti kažkokį tikslą, pvz. prie kompiuterio pasėdėsiu tik valandą, o paskui eisiu mokytis anglų žodžius ir pasilepinsiu šokoladu. Svarbiausia tvirtai tikėti savo jėgomis. Jei pasirinkto tikslo neįvykdei t.y. peržengei užsibrėžtą limitą - kitą dieną skirk dar mažiau laiko kompiuteriui. Geriausia, jei pradėtum po truputį - jei mėgsti sėdėti ilgai, tai savo sėdimą laiką mažink kas pusvalandį iki normalaus ir ne nolaiferiško laiko tiek kiek gali. Kuo didesnę valią išsiugdysi - tuo bus lengviau. Pasiekusi savo tikslą nepamiršk savęs palepinti ir svarbiausia - derink laisvalaikį su namų darbais! Nepradėk sėdėti prie kompiuterio su atversta matematikos knyga ir stenkis save kontroliuoti. Galbūt tau padėti galėtų net tėvai. :)


Planas B : kuo daugiau laiko praleisk lauke, su draugais ar užsiimant tau patinkančia veikla! Čia ir bus šuo paprastas - tu būsi užimta, o laiko kompiuteriui nebeliks, nes jis paslaptingai išnyks... Paruošusi pamokas pasiūlyk draugei pasivaikščioti arba jei jau tamsu pasikviesk ją pas save. Žinoma, tik ne prie kompiuterio - geriau išgerkite arbatos, pakalbėkite apie mokyklą, draugus, berniukus, drabužius ir kitus mergaitiškus dalykėlius. Gali pradėti lankyti kokį būrelį - tai ne tik užims tavo laisvalaikį, bet tuo pačiu kažko išmoksi ir galbūt rasi tau prie širdies tiesiog limpančią veiklą. Du zuikiai vienu šūviu!

PRIKLAUSOMYBĖ RŪKYMUI....

Antroji priklausomybė, kuri norėčiau aptarti yra tikrai labai populiari jaunimo 'draugė'. Manau, ji yra viena iš pavojingiausių visomis prasmėmis - išplešia iš vaikų ir nevaikų pinigus, žaloja jų plaučius, dantis daro geltonais, o dar ir papildomų problemų ir pykčių su tėvais prigamina.. Žinoma, kiekvienas turi savo gyvenimą ir renkasi kaip jį išnaudoti, bet jei reikėtų išvardinti rūkymo pliusus ir minusus, manau, minusų buvo ko gero žymiai daugiau. Šia priklausomybe suserga įvairaus amžiaus vaikai, kurie pasiduoda draugų įtakai, juos taip elgtis priverčia (psichologiškai) tėvai ar dar kokios kitos problemos, o nuo pilnametystės rūkaliui tai virsta gyvenimo būdu.

Mano nuomonė : na, kadangi aš esu visiškai 100 procentu prieš rūkymą, tai, manau, mano nuomonė šiuo klausimu aiški. Iš ties man labai nepatinka žmonės, kurie rūko - kenkia savo sveikatai, smirda ir kitaip kenkia sau. Na, bent jau man su tokiais bendrauti tikrai nėra malonu. Hm, vaikinai tai gal ir liks vaikinais - kuris vaikinas šiais laikais nerūko? Bet vis tiek bent jau aš norėčiau vaikino, kuris nerūkytų ir saugotų savo sveikatą. Bent jau mano pažįstamiems vaikinams rūkančios panelės laabai nepatinka, ir, kaip mano pusbrolis sako : '' Mano mergina nerūkys '' , tai aš tam visiškai pritariu, kad merginos su cigarete rankoje atrodo labai prastai ir juo labiau tikrai ne kietai.

Kaip atsikratyti priklausomybės rūkymui?


Planas A : pradėk nuo pinigų taupymo. Visus pinigus (kišenpinigius, valgymo pinigus), kuriuos išleisdavai cigaretėms taupyk - dėk į taupyklę ir ją paslėpk nematomoje vietoje arba atvirkščiai matomoje ir gali bandyti žaisti su savo valia. Jei tokios pas tave nerasta ir, kad ir kur taupyklę su pinigais atrastum, savo santaupas gali duoti saugoti draugei. Kuo ilgesnį laiką nerūkysi ir neleisi savo pinigų rūkalams, tuo daugiau jų prisikaups tavo taupyklėje arba patikimo draugo slėptuvėje. Taip apsaugosi ir savo sveikatą, pradėsi žengti pirmus žingsnelius neberūkant ir dar susitaupysi pinigų, kuriuos būtum išmėčiusi cigaretėms! Už pinigėlius nusipirk kokį skanėstą (palepindama save), o už likusius gali nusipirkti seniai trokštamą daiktą - galbūt tai bus kokia palaidinė ar kt. Svarbiausia tikėti ir stengtis, pamatysi, tau pavyks!


Planas B : antroji plano dalis yra labai paprasta, ir galbūt nėra pati veiksmingiausia, bet psichologiškai privers tave mesti rūkyti. Su kokiu nors draugu susilažink, kad kuo ilgiau nerūkysi - pvz. už kiekvieną savaitę, kuomet tu nerūkei nei dūmelio ir nebuvai tarp rūkančiųjų gauni po mažytį šokoladą ar kažkokį kitą skanėstą. Už kiekvieną dūmą ar cigaretę, surūkytą jūsų susitarimo metu, tu draugei perki po šokoladą. Manau, taip prisiversi save ir norėsi gauti daaug šokoladų, o juk draugei atiduoti juos už savo silpną valią nebus labai malonu... Susikaupk ir nugalėk save! Pamatysi, gyventi smagiai ir sveikai yra daaaug smagiau! :)


* * *

Tai toks mano šiandienos straipsnis - planavau jį parašyti ilgesnį, apie daugiau priklausomybių, bet rašydama apie abi gana daug išsiplėčiau ir straipsnis jau būtų perkrautas.

Na, kaip parašiau taip, dirbau gana ilgai ir tikrai būtų smagu sužinoti, ką manote apie tokius mano straipsniukus? Ar patiko šitas? Pagirkite, peikite ir tiesiog komentuokite - jūsų nuomonė man labai svarbi. :)

Beje, norėčiau paklausti - ar norėtumėte panašaus straipsnio apie silpnybes? Pvz. silpnybės šokoladui, silpnybės parduotuvėms ir panašiai.. Manau, apie silpnybes rašyti galbūt būtų net lengviau. Žodžiu, reiškite savo nuomonę.

Dar susitiksim,
rašytoja Vilija.

24 komentarai:

BiškiGabrielė rašė...

Hah, esu priklausoma nuo dviejų dalykų, bet jie man tokie puikūs, kad net nesiskundžiu: miego ir šokolado♥!

V i l i j a . @@ rašė...

Gabryte88 - na, čia jau priklausomybės manau nėra labai blogos, nebent per daug ir nesveikai, bet nemanau, kad būna per daug miego ir šokolado, kol jis nesulenda į pilvuką.. :D

Panelė M. * rašė...

Patyko. :>

Unknown rašė...

Manau, kad tu turi priklausomybę čipsams :D Žinau, kad praktiškai visas jaunimas juos perka, bet aš niekada gyvenime to nedariau :D Jeigu man jų duotų - skaniai suvalgyčiau, bet pirkt nepirkčiau. Nežinau kodėl - tiesiog niekados nenoriu :D Panašiai su visom coca colom, fantom. Tik jas kelis kartus nusiperku per metus :P Bet vos pamatau vanilinę ar vyšninę coca colą nesusilaikau :D

Vikiūks*) rašė...

Lengva tau kalbėt apie rūkymo metimą. Juk nesi rūkiusi ir nežinai, kaip tai sunku. Neįsivaizduoji ką atiduočiau, jei tas pirmas kartas būtų buvęs ir paskutinis. Kiek kartų vasarą bandžiau mest. Buvau sumušus rekordą - visą dieną buvau nerūkius, bet toliau to skausmo nebepajėgiau pakelt. Blemba, jau geriau būčiau kokią žolę rūkius, o ne cigaretes. Ją bent lengviau mest...

V i l i j a . @@ rašė...

Monika - dėkui. :}
Kawaii Gone Loca - čia laimėjimas, ne pirkimas. :)
Vika - kalbu apie savo pažįstamus, kurie su valia ir noriu padarė viską. Tiesiog reikia užsibarikaduot savy ir susitart, tai tikrai yra įmanoma jei yra NORAS, o jei tik šiaip mest, kad va mažiau problemų tai nesigaus. :)

Rei Rei. rašė...

Kai čipsųųųųų :ooo
Priklausomybių neturiu, tik vien atsikratyti priklausomybės rūkymui, neužtenka pasakyti, Viskas, neberūkysiu! Tai priklausomybę keliantis daiktas (:D). Būna taip, kad neparūkęs negali nusiraminti, ir vos neišprotėji.
O šiaip — patiko~

Viiktorija :* rašė...

Patiko! O dėl to straipsnio tai norėčiau. :)

Vikiūks*) rašė...

Jo suprantu, bet aš neturiu tiek jėgų tam skausmui iškęst. Tie visi nicorete nieko nepadeda.

Laurencijaa rašė...

Geras straipsnis!
Na man kazin ar yra kompiuterio priklausomybe- nes ir taip man leidziama tik valanda i diena- kad izvengciau jos.
O pati esu pries rukyma!
ACIU UZ STRAIPSNI! SAUNUOLE!

Anonimiškas rašė...

Turiu priklausomybe manau vienam ir pačiam blogiausiam - rūkimui ... :// Kad ir kaip stengčiaus neina mesti ... Ilgiausias laiko tarpas buvo 40 dienu , ar mažiau, bet tiesiog negaliu, aplinkui supantys dragai rūkoriai, tik klasiokes nerūko ir dar kelios druagės, o iš vaikinu tarpo visi rūkantys ir kelios merginos ...

Vikiūks*) rašė...

Hmm gal man rimtaj vėl reiktų pabandyt mest. Sun Robe - klausyk, kaip tu 40 dienų ištvėrei ?

Misteris J. rašė...

Aš turiu viena priklausomybę,-... SALDUMYNAMS :DD negaliu nuo jų patraukti akių :xx

▲Princess Pichu▼ rašė...

Mano priklausomybė.. na, net nežinau. Ai va,- arbatai. Ją galiu išgerti bent 20 kartų :DD ir man visiškai būtų neįdomu, kad man pasakytų "nustok gerti arbatą" :D

Anonimiškas rašė...

Vika From Holidays - na nežinau, tiesiog kartu su drauge susilažinom kas ilgaiu ištvers ir ji laimėjo xP Reikia labai nusiteikti tam, vengti rūkančių , nes iš kart kai pamatai cigarečiu pakeli užeina noras, pamatai rūkančius dar didesnis noras, na ir reikia išmokt atsispirti.

Vikiūks*) rašė...

Žodžiu, reikia su kažkuo iš kokio gero daikto susilažint ir būti izoliuotai. Kai skaičiau rimtai dabar nuo šios minutės bandysiu daugiau neberūkyt. ĮSIDĖMĖKIT MANO ŽODŽIUS !! Vilija - klausyk, kiek laiko tavo tie pažįstamieji išbuvo nerūkę, kol visiškai metė rūkyt ? Reikia žinot kiek laiko vienoj vietoj nekišt nosies :P

Justė rašė...

Kaip tuos čipsus laimėjai??Aš ir noriu!!!

Gabie85 rašė...

Aš jus giliai užjaučiu, jei turit priklausomybę rūkymui.

Unknown rašė...

Manau, kad aš tokių jau didelių priklausomybių neturiu, nebent šiokią tokią kompiuteriui, bet daugiau kaip ir nieko. O kalbant apie rūkymą, tai manau viskas įmanomą. T.y mesti. Tam tik reikia noro, užsispyrimo ir valios!

Viktorija. rašė...

Robia 40 dienų ?;ooo Galvojau kad mažiauuu :D

V i l i j a . @@ rašė...

Rei Rei, Vika ir Laurencija - ačiūūū už komentarus! :)* vien dėl tokių žmogiukų malonu rašyti.

Jusyzynute - facebook'e Estrella double hero geros nuotaikos labaratorija :) Svarstyklių žaidimas, sėkmės. :}

O diskutuojančioms pakartosiu savo nuomonę, visiškai tokią pat kaip Evelinos - svarbiausia noras. Sėkmės. :)

Anonimiškas rašė...

Super hero...Viktorija. - Nu mažiau nej 40 dienu 32 gal kokias 34 nebeatsimenu =D

Rei Rei. rašė...

Killer Meow- kaip tai išėjo :ooooo?
Man tai visą dieną iš galvos neišlipdavo ta mintis ir dar kartais dabar nesusilaikau.

Anonimiškas rašė...

Reikia labai noro dideklio ir na nežinau... Ant telefono buvau užsistačius tokia programele "No Smoke" ir rodo kiek dienu, na ir vis pasižiūrėdavau ir galvodavau reik datemti dar ilgiau ilgiau , ilgaiu, na ir po to jau nebeištvėriau..