2011 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Stiliai.

Kiekviena šiuo metu egzistuojanti ir aktyviai besireiškianti subkultūra yra tokia pat sudėtinga, jog nusipelno atskiro straipsnio ar net ilgos knygos. Todėl truputį pasikapsčiusi žurnale, tiesiog išvardinsiu jų išskirtinius bruožus ir įspėsiu, kokie pavojai tyko kuria nors susižavėjus subkultūra. Kad nepultumėte kaip akis išdegusios keistis - pirma gerai pasvarstytum, ar tikrai verta šitaip išsiskirti iš minios ir būti "badomam" pirštams gatvėje..

Pankai



Gatvėje tikrą panką atpažinsi, kaip apdrįskusi benamį, kuris kartais panašus į kalinį ...
Išvaizda. Tikrą panką pažinsi iš tradicinės šukuosenos - skiauterės. Bet ir be jos pankų gali būti pavadintas kiekvienas. Kuris mūvės cigaretės formos džinsus ir prie jų priderintus ryškiai margintus marškinelius ( ypač trumpus ). O papuošalai jiems atstoja : žiogeliai ir visokios kitos smulkmenos.
Pozicija. Daugelis žmonių mano, kad pankai agresyvūs. Daugelis pankų - vegetarai, kovojantys už gamtą ir gyvūnų laisvę.
Pavojai. Stodama į pankų gretas nusiteik tapti elgeta, bename, priklausančia nuo lengvųjų narkotikų ... `





Emo


Vašingtone, kai keletas agresyvumu nusivylusių pankų nuspendė groti tokią muziką, kuri reikštų jų jausmus. Greitai populiarėjant emo muzikai suviešėjo ir verksmingoji subkultūra - emo. Apmaudu, kad daug merginų nori tapti emo stiliaus atstovėmis, nes jas žavi įspudingas šio stiliaus įvaizdis ...
Išvaizda. Tiesus tamsus arba net, kiek marginti plaukai dengiantys, pusę veido, sportbačiai ar sunkūs auliniai batai, vilkintys tamsius marškinėlius su nežinomų grupių logotipais ( gali būti ir vienspalviai ) ir neapsieinantys be auskarų ( gali būti visose kūno vienose ).
Pozicija. Amžinas liūdesys, dažniausiai dėl nenusisekusios meilės. Liūdesį emo apdainuoja ir aplamai gali lieti ašaras be priežasties. Dažnai emo ginasi, tokie nesa.
Pavojai. Iš to liūdesio emo linkę, save žaloti. Jie mėgsta kalbėti apie sąvižudybes, o kartais kalbas paverčia darbais, bandydami atsikratyti liūdesio.

Skustagalviai

Iš pradžių tai buvo draugų bureliai, kuriuos siejo vienas bendras laisvalaikis ir muštynės gatvėse, baruose, kavinėse ar kituose patalpose. Pasaulyje skinų gaujos išplito 9 - ąjį dešimtmetį.
Išvaizda. Plika galva arba trumpi plaukai - be tokios išvaizdos detalės, nebūsi skustagalvė. Jų apranga : paprasta, darbininkišką kilmę pabrėžiantys drabužiai : sunkūs kareiviški batai, siauri džinsai arba kamufliažinės kelnės, juodi marškinėliai, kurie pabrėžia jų įsitikinimus ( patriotizmą ) .
Pozicija. Lietuvoje skustagalviai propaguoja patriotizmą, tačiau nevengia išpuolių prie kitataučius, nebaltaodžius ir kitos pakraipos žmones.
Pavojai. Baudos už chuliganizmą ar net kalėjimas gali papuošti skustagalvio biografija, jei atsikračiusi plaukų stosi, į jų gretas.

Rastamanai


Šio stiliaus atstovai tiki, kad Jėzus Kristus ir pirmieji krykščionys buvo juodaodžiai. Šio stiliaus atstovai niekino baltaodžius, neįsileido jų į savo bažnyčias, kuriose rėždavo ritmingus pamokslus.
Išvaizda. Veltinės kasytės - be jų nė vienas rastamanas neina iš namų. Drabužiai - paprasti ir patogūs, tačiau būtina pasipuošti afrikietiškų spalvų ( geltona, žalia, raudona, juoda ) motyvais, ypač madingos trispalvės beretės.
Pozicija. Rasių lygybė ir kova už Afrikos laisvę - tokia buvo pirmųjų rastamanų požiūriai. Dabar - kiekvienam rastamanui kur kas svarbesnė yra asmens laisvė.
Pavojai. Nesigilindama į rastamanų subkultūrą gali lengvai tapti priklausoma nuo žolės, gilindamasi - religine rastafari fanatike parūkytais plaučias ir smegenimis.


Reiveriai

Reiveriai - tai asmenybės kurios negali gyventi be linksmybių. Praleistas vienas vakarėlis tikra kančia jiems.
Išvaizda. ryškios akį rėžiančios spalvos - be jų reiveriui drabužis nepatrauklus. Plius sintetiniai audiniai : saulės akiniai, apyrankės, žiedai, karoliai ir visi kiti papuošalai, o geriausia, kad jie būtų pagaminti iš plastmasės, . Taip pat reiveriai negali įsivaizduoti savęs be auskaro liežuvyje ar kitoje kūno vietoje.
Pozicija. Gyvenimas yra gražus. Visi lygus ir laimingi. Jokių rūpesčių, tik nesibaigiančios linksmybės nuo ryto iki vakaro - tai reiverių gyvenimas.
Pavojai. Koks reiveris gyvena be svaigalų ? Tapusi reivere iš pradžių nusiteik alkoholį maišyti su energetiniais gėrimais, paskui - energetiniais gėrimais užsigerk tabletes. Be narkotikų atsipalaiduoti ir pajusti tą deklaruojamą gyvenimą grožį reiveriai nesugeba ...

Banglai

Dažnai banglams lipdoma "lipdukas", kad jie susiję su gatvės sportų šaka ( riedlentės, riedučiai, BMX dviračiai ). Nes nekiekvienas banglas užsiima kokia nors gatvės sporto šaka.
Išvaizda. Platūs drabužiai, kartais akivaizdžiai kelias didžiais didesni, nei reikėtų. Avalynė - sportinė ir be galo patogi. Plaukai - vidutinio ilgio, tokie, kad netrūkdytų parodyti savo gabumų ir tobulų triukų.
Pozicija. " Netrukdyk man, ir aš netrukdysiu tau ", vadovadomiesi šia posakiu, banglai stengiasi taikiai sugyventi su kitais. Jie tolerantiški, dažnai - netgi abejingi kitiems aplinkiniams ir jų problemoms.
Pavojai. Nebent gali nusisukti sprandą lakstydama riedlente, ar riedučiais. Arba gauti į nosį nuo skustagalvių, kurie paprastai nekenčia banglų abejingumo ir tolerancijos.

Hiphoperiai


Ši subkultūra patiks tiems kuriems ant kaklo gali kabėti logramas papuošalų, nedaugelis žino, kad būtent šitaip užšifruotas šios subkulturos trupinys - HIPHOP. Kiti labiau linkę sieti jį su ištiktuku, reiškiančiu šuoliuką, ar kažką panašaus.
Išvaizda. Drabužiai - platūs, ne itin spalvingi, beisbolo žaidėjų stiukė, patogi avalynė, kepuraitė su snapeliu ( tik jokiu būdu ne beisbolininkų ), skarelės, daug blizgančių grandinių.
Pozicija. Jiems svarbiausia pasakyti, kad gyvenimas gatvėje egzistuoja ir jis nėra gražus. Jie turi tvirtą nuomonę apie politikus, socialinius bei ekonominius reiškinius išsakyti. Hiphoperiai šventai laikosi šeimos taisyklių ir yra palyginti religingi.
Pavojai. Hiphoperiai - mieste yra saugūs. Vienintelis dalykas, kodėl hiphoperiai yra savotiški - jie nesistengia nutylėti tų dalykų, kur kiti paprasti žmonės juos nutyli. Hiphoperiai rėžia drąsiai savo nuomonę.


Gotai

Dabar gotika - labai sudėtinga subkultūra, susiskaldžiusi į daugybę porūšių, kurių kiekvienam būdinga savita filosofija, kitoks įvaizdis ir gyvenimo būdas.
Išvaizda. Trumpai apibūdinti gotų aprangą būtų sunku, nes galėčiau vardyti viską, kas tiktų spektaklio aktoriams. Korsetai, ir viduramžių ar baroko apdarai, ir raganų skarmalai, ir odiniai fetišai, ir bet kokie juodi drabužiai, pagražinti krūvinomis aplikacijomis ar ornamentais. Galbūt visiems gotams būdingas vienas bruožas : segėti kuo daugiau auskarų ir nesvarbu kurioje kūno vietoje. Makiažas - jū kaip ir visad, veidas baltas lyg lavono, lūpos, akys juodos, kartais su dirbtiniu krauju buna nupiešta nuo lupų varvantis kraujo lašas.
Pozicija. Neįmanoma apibendrinti visų gotų pasaulėžiūros, tačiau daugeliui jų būdinga pasaulį piešti niūriomis, tamsiomis spalvomis. Visi gotai suvokia gyvenimą kaip laikiną pramogą, kurios kulminacija mirtis arba savižudybė.
Pavojai. Gotų subkltūra užprogramuotas liūdesys ir pesimizmas, todėl tapusi jos dalimi gali prarasti gyvenimo džiaugsmą ir ... tiesiog imti laukti mirties, kuri neva tave išlaisvins.
Forsai ir fifos


Prieš kelerius metus pasaulio, įskaitant ir Lietuvą, miestuose iš nusikalstamų grupuočių bei žemesnių socialinių sluoksnių kilusi subkultūra. Lietuvoje jos atstovai vadinami forsais ( vaikinai ) ir fifos ( merginos ).
Išvaizda. Vaiknai dažniausiai rengiasi paprastai, kartais kopijuoja skustagalvių, hiphoperių ar banglų aprangą, bet mieliausi jiems - treningai. Plaukus kerpa trumpai arba skutasi plikai. Kartais maukšlinasi beisbolo kepuraitę, mėgsta masyvius auksinius papuošalus : grandinėles, žiedus, apyrankes. Merginų išskirtinis bruožas - blizgučiai. Fifos apsikarsto it šarkos. Nevengia balintų plaukų, segėti trumpų sijonų, suknelių, dėvėti treningus. Ir dar jos be galo mėgsta ryškias ar perlamutrines spalvas.
Pozicija. Forsus ir fifas sieja ne muzika ar jų gyvenimo istorija, o agresija, reiškiama kitaip nei jie atrodančiųjų ir kitaip nei jie manančiųjų atžvilgiu.
Pavojai. Kiekviena fifa ar forsas bijo dviejų dalykų : būti paniekinti kitų fifų ir forsų bei patirti vienatvę, kuri vieną dieną vis tiek užgrius, nes paprastai forsai ir fifos nėra vieningi, o ypač draugiški.

Metalistai

Sunkiosios muzikos stilius, kurį išpopuliarino alternatyviosios dešimtmečio roko ir bliuzo grupės. Tai buvo daugelypės metalistų subkultūros pradžia, kuri dažnai tapatinama su satanistų sektomis, nors išties, daugelis metalistų net nėra skaitę Šėtono biblijos.
Išvaizda. Ilgi plaukai, juodi drabužiai, pragaro ir mirties ženklai - atpažinti metalistą nesunku. Dauguma baikerių yra metalistai, todėl jie dievina sunkius odinius drabužiai. Mėgsta metalinius aksesuarus : apyrankes, žiedus, pakabučius.
Pozicija. Metalistai sukauptą agresiją išlieja šėldami metalo muzikos koncertuose, o ne daužydami galvas praeiviams gatvėje.
Pavojai. Tyko alkoholizmas ! Nė vienas metalistas neneigs, kad geria, dažnokai - daug, kartais iki sąmonės netekimo.
Visiškai viskas yra rašyta mano, nenaudojau copy paste funkcijos, kopijuodama viską iš interneto. Tiesiog,kai rašiau FS96, kūriau žurnalą, kuris taip ir nepasiekė dienos šviesos ir jame buvo vos keli straipsniai, o tikėjausi parašyti bent - 10. Tad galite ieškoti internete, tokio staipsnio nerasite. O jeigu, kam parūpo iš kur sėmiausi informacijos - iš mamos žurnalo, jis yra 2006 metų numeris, nepamenu kkio mėnesio ir nepamenu, koks tai žurnalas. Bet jeigu, kam bus įdomu, pabandysiu jį atrasti juk jis mėtosi kažkur mano kambaryje, tik neįsivaizduoju kur, bet man atrodo, kad tai "Panelė" ar " Cosmopolitan". Galiu pasakyti tik tiek, kad prie šio straipsnio dirbau labai ilgai kažkur ~ 2 su puse dienos, bet nepagalvokite, kad tai buvo ištisai ...

Koks labiausiai patinka jums stilius ?
P.S. Nieko negaliu padaryti, bet kaip matote kitur skyriasi sriftas.
Evelina. :)

14 komentarų:

Tiesiog Berta ;] rašė...

Straipsnis nerealus, perskaičiau įsižiojus ;O. Na, man iš stilių labiausiai pritinka hiphoperiai ;D, taip iš tiesų! Juk jie nesimuša, negeria, o tik drąsiai reiškia savo nuomonę...

Na dar visai nieko metalistai, tik va prasigeria žmonės :S.

O šiaip, niekada nenorėčiau tapti kažkurioje iš šių grupuočių, noriu gyventi paprastą mielą gyvenimą...

Goda rašė...

Ką man pasakyt?Nieko negaliu ,nes visas mano mintis pasakė Berta;D O šiaip straipsnis neeeaarelus

www.snp4you.blogspot.com Monika :* rašė...

šiaip patiko ir mano simpatija yra forsas:D tiksliau buvo;b šiaip draugiškas:D ir naaais toks

Anonimiškas rašė...

Labai patiko straipsnis ir toks ilgas :) Kaip tik tokių įdomių straipsnių čia manau, reikia.

Evelinaaaa. :D rašė...

Berta : Sutinku su tavo nuomone, jie irgi prie mano mėgstamiausių ( hiphoperiai ). :)
Goda : ačiū už nuomonę. :)
Monika : kaip suprantu, bendravai su forsiuku ? :D
J.C.MILY (nežinau, vardo, tad kreipiuosi taip) : Manau tokius parašysiu tik kartą į savaitę t.y. penktadieniais. O ką rašysiu kitomis dienomis, dar teks pagalvoti. :)

www.snp4you.blogspot.com Monika :* rašė...

truputį bendravau:DDDD jis taikėsi prie forsiukų,kai buvo mano mokykloj,bet va jau į gimnaziją eina,tai jau nebe forsas:D

Evelinaaaa. :D rašė...

Transformavosi į paprastą vaikiną. :D

www.snp4you.blogspot.com Monika :* rašė...

Joo;D Bet kai forsiux buvo,šukuosena gražesnė buvo,o dabar eilinis bernas. ;/

Dommy. ;*;*;* rašė...

Patiko. ; ) Iš ties,tai straipsnis ilgas,bet lengvai ir greitai skaitosi. Toks kitoniškas straipsnis. Žodžiu šaunuolė tu,Eve. Ir šiaip,man teko draugauti su forsu (pas mus šūlėj tokių netrūksta) tai iš bendravimo pasitaikė keistokas,bet nuoširdus. : DD

Dominika rašė...

Bendravau su pankais, išties labai linksmi žmogučiai.
P.S turiu klasioką forsą, visuomet ji mušu :DD

Dommy. ;*;*;* rašė...

ott : DDD

Evelinaaaa. :D rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Evelinaaaa. :D rašė...

Monika : OO, tai simpatija tavo buvo. :D
Dommy : šaunu kad patiko. :) Kaip matau čia netrūksta bendraujančių su forsiukais. :D
Dominyka : mmm, su pankais, keisti žmogučiai. :) Pasirodo forsai tokie nėra "kieti " kaip daug kas juos laiko. :D

Mari rašė...

Mano stilius EMO.Gaila kad mazai yra sios subkulturos atstovu lietuvoje...O stai treninginiu forsu ir fyfu pilna visur!