2010 m. gruodžio 1 d., trečiadienis

Žiema..


Šiandien pirma kalendorinė žiemos diena t.y. Gruodžio 1d. Nors už lango šąla jau seniau, nebuvo gali sakyti, kad jau žiema. Rytais matau siaubingus skaičius kaip -18 arba šiandien -15. :( Tokia žiema primena 2009/2010 žiemą tada šalčiai -23:-18 Laikėsi visą mėnesį. Tikimasi, kad ir ši žiema bus panaši, tik mažiau snieginga. Todėl dažnai užmiestije bus galima stebėti žvaigždes, kurios ypač giedrą žiemos naktį labai matosi.. Kekvieną kučių vakarą atvykę su šeima į kaimą po vakarienės einame stebėti žvaigždių, žinoma jau nesninga :). Siūlau ir tau su teveliais pastebėti dangų, surasti mažuosius grižulo ratus, didžiuosius, ir šiaurinę žvaigždę, taip sužinosi kur šiaurė. Ar tavo šeima atlieka kokius įdomius burimus kūčiu vakarą ? Jei ne tai pasiūlik štai trumpas sąrašėlis :
1. Likus vienai dienai iki Kūčių, išsikirpk 10 lapukų ir užsirašyk savo klasiokų ar draugų vardus, bet vieną palik tuščią ir visus 10 lapukų pasidėk po pagalve. Ryte atsibudusi apie nieką negalvok, tik iš kart ištrauk vieną lapuką. Koks vardas bus parašytas ant lapuko, su tuo vaikinu jūs suartėsite (t.y. susipažinsite artimiau). O jei ištraukėte tuščią lapuką, teks laukti kitų metų.

2. Išlydykite šiek tiek vaško. Išlydytą vašką pilkite į indą su šaltu vandeniu. Koks paveikslėlis gausis, to dalyko ateinančiais metais bus daug.

3. Kūčių vakarą merginos ir vaikinai turi susirašyti savo vardus ant lapelių. Paskui sumesti visus lapelius į dubenėlį ar kitą gilų daiktą. Kiekvienas turi traukti lapelius. Prieš tai, kai traukia vaikinas, reikia išimti vaikinų vardus, kai mergina - merginų. Kiekvienas (-a) išsitraukęs (-usi) tą merginą (vaikiną), su ja (juo) bus pora.

4.Kūčių naktį reikia išeiti į kiemą ir paklausyti iš kurios pusės šunys loja. Iš kurios pusės išgirsit pirma - tai reikš kad jūsų busimas vyras / žmona bus kilęs iš to krašto. jeigu neloja - gal tais metais dar nesutiksit savo antros pusės.

5.Kūčių vakarą reikia slapta prie kaimynų durų paklausyti, ką kūčiaujantys kaimynai kalba. Jeigu išgirsite „eik“ - vadinasi tais metais išeisite iš tėvų namų (susituoksite). Jeigu „sėskis“ - dar liksit pas tėvus. Taip galima interpretuoti ir kitus išgirstus žodžius.

6.Kūčių vakarą paimkite knygą, pinigą (arba piniginę) ir krepšį (tinka ir kuprinė). Išdėliokite juos po kambarį. Tada nusisukus reikia mesti batą per save. Jei batas (bato priekis) bus nusisukęs į duris - jūs iškeliausite. Jei į pinigą (ar piniginę) - praturtėsite. Jei į krepšį (ar kuprinę) - būsite darbingas. Jei į knygą - teks pasimokyti ar papildyti esamas žinias.

7.Per Kūčias pasidėkite po pagalve dvilypį lazdyno riešutą. Kalėdų rytą įsidėkite jį į piniginę ir joje visada bus pinigų.

8.Kūčių vakarą reikia apkabinti tvorą. Jei lyginis stulpelių skaičius - ištekėsi. Jei nelyginis - reiks laukti kitų metų. (Gali būti, kad susirasi vaikiną)

9.Kūčių vakarą po staltiese reikia padėti pluoštą šieno. Kiekvienas šeimos narys traukia po vieną. Kuo ilgesnis šiaudas, tuo gyvenimas bus ilgesnis.

10.Pasidarykite 12 kortelių. Ant 6 kortelių surašykite pažįstamų vaikinų vardus, ant kitų - 6 nepažįstamų vardus. Pavalgius Kūčių vakarienę geriau nekalbėti, einant miegoti sumaišyti visas 12 kortelių su vardais, pasidėkite po pagalve. Rytą tuoj pat pabudus ištraukti vieną kortelę iš po pagalvės. Toks ir turėtų būti tavo būsimojo vyro vardas.

2 komentarai:

Viktorija (snp4you.blogspot.com) rašė...

Patiko ;]]]

Meduolėėė rašė...

Wow, gera, patiko straipnis :) Tik klaideles išsitaisyk .. :>